fredag 24. februar 2012

Tutorial på teltkort


Heisann!


Har forsøkt å lage ei oppskrift til dere som har lyst til å lage et teltkort. Jeg viser det fram slik jeg pleier å gjøre det :-) Det er noen steg her og forholde seg til, men det går fint an å kutte ut noen av stegene. Det viktigste er at du blir fornøyd, og prøver deg på noe nytt.

La oss starte :-)1.


Her er noe av det utstyret dere kommer til å behøve. I tillegg er det greit å ha en Bonefolder, men det går fint uten. Litt vanlig tape kommer godt med.2.Begynn med å skjære en kartong i målene 12*5 inch.3.Så skal du score arket på 6 inch. 5 inch. og 7 inch.

Synes det er greit å begynne på 6 inches for å være sikker på at arket blir helt nøyaktig delt i to ;-)4.Så begynner pregingen. Som sagt begynner jeg å dele arket i to. Etterpå preger jeg henholdsvis kartongen på 5 og 7 inches som vist på bildene nedenfor.

Når du er ferdig skal kartongen se slik ut.5.Så må jeg finne midten på den øverste firkanten som nå skal måle 5*5 inch.

Jeg bruker blyant for å merke av midten. Nå sentrerer jeg diesen slik at det sentret jeg har funnet blir i midten.
Tips: Nå kommer tapen til nytte. Som dere ser av bildet har jeg lagt diesen "opp ned". Da kan du sette en liten bit tape på hver side slik at diesen ikke beveger seg når du skal skjære den ut.


 Kartongen ser nå slik ut. Ta vare på den utskjærte biten til senere. 6.Skjær så ut en bit mønsterpapir på 4 3/4 inches.7.Bildet ble litt utydelig, men la meg forsøke å forklare. Nederst og overst på mønsterpapiret har jeg lagt en liten stripe med dobbelsidig lim. Ikke bruk et som er alt for sterkt! Gjerne ta litt på limet med fingrene for å fjerne litt av hefteevnen.

Det du så skal gjøre er å sentrere mønsterpapiret på forsiden av kartongen og snu kartongen slik at mønsterpapiret kommer underst. Nå kommer limbiten til nytte fordi at mønsterpapiret ikke beveger seg, men ligger helt stødig til neste trinn for å lage kortet.


Ta en blyant og merk forsiktig rundt sirkelen.


Da skal det tilslutt se slik ut.
 Nå forstår du sikkert også hvorfor det er greit med den lille limbiten oppe og nede på mønsterpapiret :-)8.Sentrer en dies som er hakket større en den du brukte på kartongen. Pass på at buene på diesene passer sammen i forhold til formen på diesene. Det blir penest på denne måten.


Resultatet er nå slik. Ta vare på den biten med mønsterpapir som ligger igjen i diesen. Den trenger du senere.9.
Ta en ny kartong som du syens matcher mønsterpapiret.

Denne skal skjæres i 4 7/8 inch.10.Fremdeles kommer den lille limstripen til nytte, for nå skal du legge mønsterarket over kartongen på 4 7/8 inches. Bruk blyanten og merk forsiktig rundt sirkelen.


Da skal det se slik ut.11.Legg kartongen på sjærebrettet og skjær bort sirkelen.
På grunn av mitt skjærebrett må jeg gjøre dette i flere vendinger som beskrevet over.


Resultatet skal se slik ut. Rett og slett en ramme. (Den behøver ikke være like stor på alle kantene så lenge sirkelen er godt skjært bort.)12.Snu kartongen og legg på striper med lim rundt rammen.


Jeg pleier å gjøre slik med limstripene mine når jeg bruker dobbelsidig tape.


Synes det blir lettere å sentrere rammen på denne måten. 


Slik skal det nå se ut.13.Sentrer mønsterpapiret på rammen slik. Nå får du belønning for all måling, sentrering og taping ;-)Det blir nemlig en helt nøyaktig ramme rundt kartongen.14.Nå får du bruk for de utstansede bitene du har tatt vare på. Fest de sammen, brett kortet sammen, (ikke lim) og finn ut hvor du vil plassere bitene som skal sitte på "bakveggen" inne i kortet. 


Som dere ser har jeg skjært en strimle med kartong, og brukt en egdepunch. Denne skal brukes for å feste kortet sammen i toppen. Denne papirstrimlenbretter jeg i to, og påfører dobbelsidig tape på innsiden av strimlen
Det er vanskelig å si noe om hvor bred denne strimlen må være. Det kommer jo litt an på hvilken punch du bruker. 
15.Nå tar du en ny dies som er mindre en de to andre diesene, og skjærer ut en sirkel.


Ta så litt gjennomsiktig nylonsnøre, (eller noe annet som du foretrekker) og tape bak på den lille kartongbiten.16.Stans så ut en sirkel,og fest denne slik at den "stygge" siden av sirkelen dekkes.17.Fest anhenget med tape på innsiden av kartongen som utgjør selve kortet.Slik ser det ut på innsiden. 


Dekk gjerne tapen på innsiden med noen strimler mønsterpapir. Igjen er det vanskelig å si noe om hvor bred disse strimlene må være. Det kommer jo litt an på hvilke dies du har brukt.Slik skal kortet se ut på utsiden.


Om du vil kan du skjære ut en kartong på 4 3/4 inches for å ha på baksiden av kortet slik at du kan skrive en liten hilsen. Denne kan du jo dekorere om du vil :-) Her er mitt ferdige resultat. Helt enkelt. Kunne pyntet mere, men tenkte det var greit å ha et helt enkelt kort å forholde seg til for å lære grepene.
18.Det er kjempeskøy å lage dette kortet. Litt arbeid, men veldi artig når kortet er ferdig :-)

Håper dere forstår forklaringen min... Min første tutorial skjønner dere. Gi gjerne tilbakemeldinger!

Inspirasjonsklem fra Cathrine!


6 kommentarer:

 1. Du e så flink atte! Skal se om jeg får tid å prøve dette i helga. Klem

  SvarSlett
 2. Hei snuppa!

  Tusen takk for det Hill-Iren. Du er raus og snill, og jeg setter stor pris på at du skriver noen ord! Det er godt å få litt tilbakemelding.

  Klem tilbake!

  SvarSlett
 3. Flott tutorial på et artig kort. Har sett noen sånne, men ikke prøvd å lage et selv.
  lurer på en ting. de figurene som ble til overs fra diesene, er det de du har brukt på innsiden`? (bakpart inni kortet`?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Nina!
   Det er helt riktig. Jeg tok vare på disse og brukte de på innsia :-) Takk for at du legger igjen en hilsen!

   Slett
 4. Denne var kjempe flott, likte tipset om tapen også. Dette skal jeg sannelig prøve

  SvarSlett
 5. super flot og inspirerende teltkort,

  SvarSlett

Jeg blir så glad om du skriver noen ord til meg ♥ det setter jeg stor pris på!Ønsker dere en flott dag :-)

So nice of you to take the time to write me a comment ♥︎
I really appreciate that! Have a nice day :-)